Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand december: Jannie Kaper – Glasatelier Ruinerwold

“Ons werk gaat de hele wereld over”

De spiegels en glazen vazen glanzen me tegemoet wanneer ik het nieuwe atelier van Jannie Kaper in Ruinerwold binnenkom. “We hebben alles hier zelf verbouwd en in december dit jaar vieren we de officiële opening van onze nieuwe plek”, aldus een enthousiaste Jannie. “Glas graveren is een technisch-ambachtelijk vak”, legt ze uit. Technisch omdat er het nodige computerwerk aan te pas komt in de voorbereidende fase. Ambachtelijk vanwege het vele handwerk zoals het opplakken en het pellen van de folie en uiteindelijk het stralen. Soms gaat een object wel 9 keer terug de straalkast in.

Jannie was van oorsprong natuurgeneeskundige. Haar praktijk was door familieomstandigheden op een laag pitje terecht gekomen. Haar man kon het glasatelier overnemen van de buurman en Jannie kwam daardoor onverwacht met glas stralen in contact. Vanaf dag 1 zei ze “laat mij maar stralen, dat kan ik veel beter”. Haar man deed het computerwerk en Jannie de rest. Nu zijn de werkzaamheden verschoven en doet Jannie 85% van alle werkzaamheden.

Er zijn drie manieren waarop glazen voorwerpen, inclusief spiegels, gedecoreerd worden in het glasatelier. Stralen, laseren en Pixelplot. Dat laatste is een computerprogramma waarbij een foto wordt omgezet in hele fijne lijntjes die later zwart worden ingekleurd.

Stralen doen we met Corund, een soort fijn zand. Lijnen en vlakken worden met behulp van een computerprogramma en een plotter uitgesneden in folie. Dat folie wordt op de spiegel geplakt. Daar waar ik de folie verwijder, straal ik het glas wit. Stralen is echt een ambacht dat je door veel oefenen kunt leren. Ik straal bijvoorbeeld veel vrouwelijker dan mijn manlijke voorganger.

Er gaat een nieuwe wereld voor mij open. Jannie vertelt enthousiast verder over de lasertechniek, die juist zo geschikt is voor organische vormen van mensen en dieren. En over de pixel-plot techniek waarmee foto’s, mits ze voldoende contrast hebben, overgebracht worden op een spiegel. De resultaten laten me echt versteld staan.

Wat Jannie zo aanspreekt in dit werk is de combinatie van ambachtelijk werken en de persoonlijke contacten met mensen. “We ontvangen hier mensen van allerlei pluimage. Zakelijk en particulier. Van chauffeurs die hun spiegel met vrachtwagen inclusief kenteken in hun bak willen hebben hangen, tot mensen voor wie je iets maakt dat een blijvend aandenken is aan een moment. Een jubileum, een sterfgeval, geboorte, trouwerij of een relatiegeschenk.”

In die hoek zou Jannie nog wel wat door willen groeien. “Ik zie me volgend jaar wel met een koffertje met glaswerk bij grote bedrijven langsgaan, om meer jubileumwerk voor ze te maken. Tien spiegels maken als relatiegeschenk voor een bedrijf geeft mij de gelegenheid om m’n werk te spreiden. Dan kan ik vast vooruit werken.”
Hoogdravende ambities heeft Jannie niet. Al die verhalen over steeds meer groei! Het moet wel leuk blijven en we doen geen concessies aan kwaliteit. Ze is tevreden met hoe de zaken momenteel gaan. Wanneer mensen blij de deur uit gaan met iets dat wij voor ze gemaakt hebben is het goed. Daar doen we het voor!