Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand november: Rianne Brouwer – fotograaf in De Wijk

Het is alweer november van dit uitdagende jaar voor onze ondernemers. Ik spreek af met Rianne, niet in haar woonplaats De Wijk maar in Zuidwolde waar ze samen met haar man tijdens de eerste lockdown een ruimte heeft ingericht als studio. Ze kunnen er beide gebruik van maken en dat is erg prettig! 

Wat was je belangrijkste drijfveer om dit bedrijf te beginnen?

Ik ben van oorsprong bloemist maar moest helaas mijn zaak om gezondheidsredenen verkopen. Fotografie was altijd al een hobby, ik fotografeerde bv. de graf- en bruidswerken voor de bloemenzaak om als inspiratiemap voor de klanten te gebruiken. Ik heb het roer omgegooid en ervoor gekozen me om via de fotovakschool om te scholen tot fotograaf. De kennis uit mijn oude vak (denk aan kleuren, compositie, materiaalgebruik enz.) kan ik goed gebruiken bij de fotografie. Ik vind mensen fotograferen prachtig, iedereen is uniek en bijzonder en wil graag een beeld maken dat goed klopt bij de persoon of het bedrijf. Ik ben nu 5 jaar bezig en dat bevalt goed! 

Wat lever je voor product/dienst?

Ik doe veel bedrijfsfotografie voor magazines. O.a. voor uitgeverij ‘Trots op’. Ze maken glossy magazines in een aantal steden/regio’s (bv Meppel, De Wolden, Staphorst en Zwartewaterland) en groeit nog steeds. Met een team wordt er overlegd over een thema, de interviews etc. en daarna plan ik de fotoafspraken in. Het is prachtig om mooie fotoreportages te maken van mensen en bedrijven met mooie verhalen, prachtige emoties en dat ze kunnen laten zien waar ze trots op zijn! Vanuit dit werk heb ik ook vaste klanten gekregen die ik in beeld mag brengen voor bijvoorbeeld hun website.
Een heel andere tak van fotografie zijn de uitvaarten. Het is erg mooi en waardevol om met de camera iets voor iemand te kunnen betekenen in een moeilijke periode. Een mooie tastbare herinnering maken voor mensen waarbij de uitvaart soms als een roes voorbij gaat of niet bewust wordt meegemaakt. Denk aan uitvaarten waar kleine kinderen bij betrokken zijn of waar mensen het geestelijk niet aankunnen of echt afwezig zijn. Pure beelden maken.
Verder fotografeer ik ook voor Project Zenna, diverse fotografen uit het land zetten dmv een fotoshoot senioren vanaf 70 jaar in het zonnetje met een mooie gratis portretfoto als herinnering. Meestal zwart-wit foto’s, het weglaten van kleur zorgt ervoor dat de emotie en karakter nog zichtbaarder wordt. 

Welke opdracht maakt je het meest blij als ondernemer en/of als mens?

Of het nu zakelijk of particulier is maakt niet uit maar als het me lukt om een bedrijf of persoon zo in beeld te brengen dat het herkenning oproept en de sfeer goed vast is gelegd dan krijg ik een heel voldaan gevoel.
Ik merk bij de Trots op magazines dat mensen juist nu in deze corona tijden positieve verhalen nodig hebben en daar mag ik de beelden bij maken, hoe mooi is dat….! 

Waar wil je volgend jaar staan met je bedrijf? Wat moet daarvoor nog gebeuren?

Ik wil graag bedrijven nog meer ondersteunen met krachtige beelden en profielfoto’s, zeker nu er steeds meer online gezocht wordt is de eerste indruk zo bepalend.
Ik denk er over om een korte vragenlijst te maken zodat ik mij beter kan voorbereiden en een nog sterker beeld kan maken van wie de persoon is en waar hij of zij voor staat. Belichting en kleuren spelen hierin een belangrijke rol net als een ontspannen sfeer! 

Voor meer info:  www.inbeeldmetrianne.nl

Tekst en foto: Harriet van Eldik – ten Hoopen