Onderneemster van de maand

Onderneemster van de maand oktober: Dagmar Kuiper van Dogsday

“Van angstig dier tot vrolijke springer”

Aan de weg net buiten Fort tref ik al een vrolijk gekleurd bord met de naam Dogsday. Ik ben net neergestreken in de keuken waar ik een gesprek zal hebben met Dagmar Kuiper, of er worden twee honden gebracht. Samen met haar zoontje ontvangt Dagmar honden en eigenaar hartelijk. De honden hebben er zo te horen plezier in om met haar mee te gaan naar de grote speelweide.

Gemiddeld vangt ze doordeweeks zo’n acht honden op van mensen die werken, in de weekenden wel dertien á veertien en de afgelopen zomer zat ze vrijwel continue vol met twintig honden. De weekenden worden gebruikt wanneer mensen een paar dagen weggaan en dat gebeurt steeds vaker.
In combinatie met de winkel, waar Dagmar voer, snacks, speeltjes, manden en dekens verkoopt, betekent het wel dat ze de hele dag aanwezig moet zijn. “Ja, dat is wel eens puzzelen natuurlijk, met twee kleine kinderen en een puber”, vertelt Dagmar opgewekt terwijl haar jongste op dat moment helemaal in beslag genomen lijkt door een spelletje op de ipad.

“Dit voorjaar hebben we een groot speelveld gemaakt met aansluitend zes grote kennels, waar honden die bij elkaar passen ook samen in kunnen. Ik houd dat scherp in de gaten”, vertelt ze. “Mocht een hond toch niet goed klikken dan ga ik schuiven, net zolang ik een goede combinatie heb”. Er is ook wel eens ‘onenigheid’ met de buur-honden van de aangrenzende kennel en dan verhuizen ze ook. Rust is zowel voor de honden als voor Dagmar heel belangrijk. “Ze moeten zich hier allemaal veilig en op hun gemak voelen”.
Tijdens de rondleiding die ik na afloop krijg, ontdek ik ook een hele serie binnenkennels, waar de aanwezige honden me enthousiast kwispelend bekijken. Ook beschikt Dogsday over een kleinschalige opvang voor katten. “Ik heb sinds 1 juni van dit jaar zes kattenverblijven in één kattenkamer, met krabpalen, klim- en klautermogelijkheden en heerlijke kussens voor ze om te slapen”.

Dagmars’ jarenlange ervaring als dierenartsassistente komt haar goed van pas. “Eigenaren vinden het een fijn idee dat ik hun dier goed kan observeren en in geval van plotselinge ziekte of een eventuele verwonding ook effectief kan handelen. De dierenarts in Balkbrug weet ook dat wanneer ik bel het urgent is. We hebben een goed contact”.
Naast deze ervaring is Dagmar gediplomeerd pensionhoudster en is ze opgeleid als kynologisch instructeur. “Deze achtergrond maakt dat ik honden en situaties best aardig kan inschatten. Soms vragen eigenaren me wel om tips bij gedragsproblemen van hun dier of schakelen ze mij in voor training van hun hond. Ik kan ze meestal wel een stukje op weg helpen en anders stuur ik ze door naar een gedragsdeskundige.
Voor pubs en jonge honden bied ik ook bench- en zindelijkheidstraining aan”.

In het verlengde hiervan gaat Dagmar een cursus hondenmassage volgen. Ze ziet niet alleen stress bij eigenaren, maar honden spiegelen soms de spanning van hun baasjes. “Ik zie veel stress omdat honden in onze drukke levens ook mee moeten draaien. Voor eigenaren is het belangrijk dat ze zich realiseren dat ook hun hond de nodige aandacht moet hebben in het drukke dagschema. Of ze zitten er teveel bovenop, wat ook stress veroorzaakt”. Voor de iets verdere toekomst ziet Dagmar ook hondenmassage-cursussen voor hondenbezitters als een mooie aanvulling op haar toch al veelzijdige aanbod.

Ga voor meer informatie naar www.dogsday.nl