Verslagen

Ons uitje naar Leeuwarden

Donderdag, 19 september 2019, ik start mijn Peugeot en rij naar Rogat. Een beetje gespannen ben ik wel. De groep vrouwelijke ondernemers is nog nieuw voor mij. En een groepsmens ben ik niet.

Natuurlijk ben ik de eerste van de groep die de auto parkeert bij de Raket. Sommige gewoontes zijn hardnekkig… het duurt niet lang voor er meer vrouwen hun auto parkeren. En gek genoeg voel ik me gelijk op mijn gemak.

Het voelt heel luxe, als 2 busjes aan komen rijden. En ik alleen maar hoef in te stappen. De groep ‘Rogatters’ vermengt zich met de groep ‘Zuidwolde’… Onderweg staar ik lekker uit het raam. Praat zo nu en dan met mijn buurvrouw en luister naar mijn buren op de achterbank. Goed te doen zo!

In Leeuwarden aangekomen, gaan we eerst aan sightseeing doen. Met de busjes, door de stad, even zoeken… daarna komen we dan aan bij de gevangenis. Een bakkie doen, in de Bak, met een Friese traktatie, daarna krijgen we een rondleiding van een oud-bewaarder.

Ik ben onder de indruk van het verhaal van deze man. Hij vertelt heel nuchter over hoe er met de gedetineerden hier werd omgegaan. De man is niet groot. Maar dwingt wel respect af. Je voelt aan alles dat je met hem geen ruzie moet maken. En dat wordt dan ook ondervonden door één van de dames van onze groep. Ze wordt zonder pardon in de boeien geslagen…

We zien veel van de, sinds 2008, buiten gebruik zijnde gevangenis. En de bewaarder spreekt over zijn vele dienstjaren op zo’n manier van understatement, het blijft bij mij nog lang hangen. Net als het beeld van de ontvangstcel. Waar veel gevangenen hun naam en opmerkingen noteerden. En als je dan leest: Klaas Bruinsma was here… heel bizar!

De bewaarder vertelt ons aan het eind van de rondleiding dat een ieder van ons misdadiger is. Iedereen pleegt strafbare feiten. Laten we dan geen beschuldigende vinger uitsteken naar hen die hun straf uitgezeten hebben.

Na de rondleiding gaan we te water. In een open boot. Het weer is heerlijk. De zon in Leeuwarden stralend. Dus dat is een pleziertocht! We zien en horen veel over de bezienswaardigheden en eigenaardigheden van de Friese hoofdstad. En het is gewoon heerlijk!!

Als we van de boot komen, is de middag aan ons. Een aantal vrouwen luncht gezamenlijk. Daarna doet ieder waar ze zin in heeft. Ikzelf spendeer een paar uren in een prachtige boekwinkel. Die ontbreekt nou net in Koekange…

Tegen half vijf melden de hongerige vrouwen zich bij het pannenkoekenschip. Een paar extra monden schuiven nog aan. Overigens wel leden van de vereniging…

We eten een heerlijke pannenkoek. Onder het eten wordt gezellig gepraat. Ik vind het heel fijn om deze vrouwen wat beter te leren kennen. En ik hoor weer over dingen waar ik mee bezig wil. Erg fijn!

Na het eten wandelen we (in ganzenpas?) naar onze vervoersmiddelen van vandaag. Het is nog een behoorlijke wandeling, en ook even heel goed met zo’n volle buik…

Daarna worden de Rogat-opstap-groep en de Zuidwolde-opstap-groep van elkaar gescheiden en keren we terug naar de gemeente De Wolden…

Het was een super uitje!

Kathinka en Corina, wat hebben jullie dat goed georganiseerd!
Heel hartelijk bedankt namens ons allen.

Magriet